Jordföretag mot pyralider

Nu har vi två av Sveriges största jord- och gödselföretag med oss, Rölunda Produkter och Econova Garden. Econovas varumärken är Weibulls och Hammenhög. Företaget distribuerar också Substral. 

Alla dessa stödjer alltså vårt upprop på www.pyralidstopp.nu där vi kräver att pyralider ska stoppas och att jordbruksverket ska ta ansvar för giftskandalen. Så här skriver Axel Nobel, VD Rölunda Produkter AB i Bålsta:

-Pyralider är väldigt skrämmande och en komplex fråga. Det är bra att vi samlar kraft till en gedigen namninsamling. Väldigt intressant att se hur ministrarna ska tackla detta. Vi får hoppas på snabba beslut.

Ministrarna är Annika Strandhäll, miljöminister, och Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister. Det till dem som uppropet vänder sig.

Nu väntar vi på att fler jordföretag ansluter sig. Det är trots allt inte de som spritt pyralider i gödsel och jord. Så varför inte göra gemensam sak med oss odlare och kämpa för ett totalstopp av giftet.

Skador genom planteringsjord

Vi har tidigare konstaterat att planteringsjordar är riskfria. De 13 analyser som Ulf Nilsson, FOR, lät göra förra året av sådan jord visade inga mätbara rester av pyralider. Men vi måste dessvärre korrigera oss.

Planteringsjord som är gödslad med hönsgödsel, vilket är vanligt, kan innehålla rester av pyralider som skadar plantorna. Vi har i år sett exempel på tomater och paprika som fått typiska pyralidskador, dock inte så kraftiga som vi ser vid gödsling med förgiftad näring, och tack och lov verkar de flesta jordsäckarna okey.

Men se upp! Om grenarna i toppen av tomatplantan börjar skruva sig neråt som kroken på en klädgalge så är det antagligen pyralider i jorden. Paprikornas toppblad böjer sig uppåt och inåt så att de får en skålform. I värsta fall får man kassera plantan. Men ibland hämtar den sig och fortsätter att växa mer normalt.

Pyralidskadad paprika.
Paprikaplanta skadad av Änglamarks planteringsjord.
Tomat skadad av Änglamarks planteringsjord

Syre skriver om skandalen

Nättidningen Syre har publicerat en utmärkt och mycket genomarbetad artikel om pyralidskandalen https://tidningensyre.se/2022/29-april-2022/kolonisternas-kamp-mot-gifthotet/ .  Så småningom kommer också en artikel i papperstidningen. Då får vi veta hur det gått med pyralidförgiftningarna i koloniföreningen Pungpinan. Är giftet nedbrutet i år eller?

Stort stöd för kampanjen

Flera av Sveriges kanske mest uppskattade trädgårdsprofiler, som Skillnadens trädgård, Bondjäntan och Farbror Grön står nu bakom kampanjen med kravet att pyralider ska förbjudas.

Företag som bland annat Runåbergs fröer, Larsviken och Nordfrö har också ställt sig bakom uppropet, liksom många av de rikstäckande trädgårdsorganisationerna. Och massor av enskilda koloniföreningar.

Alla organisationer, utbildningar och företag som står bakom uppropet hittar du här, längst ner på förstasidan. Listans fylls på varje dag.

Vill din förening ställa sig bakom uppropet? Mejla hej@pyralidstopp.nu

Ny rapport från FOR

Idag kom en ny rapport skriven av Ulf Nilsson på FOR. Nya prover har analyserats och fler fritidsodlare har delat med sig av  sina erfarenheter kring växtskador orsakade av framför allt klopyralid men även aminopyralid och pikloram. Rapporten ”Fortsatta problem med bekämpningsmedel i gödsel – erfarenheter från odlingssäsongen 2021” sammanfattar problemen med pyralider under odlingssäsongen 2021.

–  Undersökningen visar att problemet med pyralider är mer utbrett än vad vi hade trott. Pyralider kan hittats i nästan alla organiska råvaror, med ursprung i lantbruket, som används av fritidsodlare till växtnäring. Analyserna har påvisat rester av klopyralid i ko-, häst-, får- och hönsgödsel samt i växtnäringsprodukter baserade på rester från sockerframställning och andra vegetabiliska råvaror, säger Ulf Nilsson.
Läs rapporten!

Möt oss på trädgårdsmässan

Möt oss på Nordiska trädgårdar i Älvsjö.

Ulf Nilsson pratar under rubriken Giftig näring – om bekämpningsmedelsrester i gödsel klockan 9.30-10.00 den 31 mars på Kunskapsscenen.

Lena Israelsson talar 31 mars 10.30-11.00 och 2 april 14.00-14.30 om Giftfri gödsel och näring – så här gör du också på Kunskapsscenen.

Katja Jassey, regionordförande i Stockholms koloniträdgårdar och Lena Israelsson odlingsjournalist
som avslöjade giftskandalen i gödslet som fritidsodlare använder. Foto: Thomas Karlsson/DN